28. maijā Arvo Perta centrā Igaunijas ciematā Laulasmā notika Latvijas TV dokumentālās filmas Musica serena seanss. Filma tika pirmizrādīta 2016. gadā dienu pirms Pētera Vaska 70. jubilejas, un filmas nosaukums godina vienu no visskaistākajiem Pētera Vaska opusiem, kas komponēts un veltīts sengadu domubiedram mūzikā Juham Kangasam un viņa vadītajam Ostrobotnijas kamerorķestrim.

Arvo Perta centrā sestdien ieradās vesela delegācija no Latvijas, visupirms jau pats Pēteris Vasks ar dzīvesbiedri Dzintru Geku. Musica serena seansa skatītāju skaitā bija filmas režisore Kristīne Želve un producente Ieva Rozentāle, kā arī Pētera Vaska fonda vadītāja Regīna Deičmane ar dzīvesbiedru Andri Deičmani. Uz filmas skatīšanos bija ieradies visai plašs interesentu loks, publika dzīvi reaģēja uz filmas epizodēm, un sevišķu atzinību saņēma skati ar Amatā peldošu un sporta zālē svīstošu komponistu.

Pēc seansa Pēteris Vasks atbildēja uz Brēmenes mūzikas žurnālista un skatītāju jautājumiem, citstarp apliecinot dziļu cieņu sava domubiedra un laba drauga Arvo Perta personībai un daiļradei.

Mūsu sirsnīga pateicība par lielisko uzņemšanu un aizrautīgo nama izrādīšanu Arvo Perta centra programmu direktorei Rīnai Ēnsalu (Riina Eensalu) un sabiedrisko attiecību vadītājai Nelei Meikarai (Nele Meikar).

Visiem, kas vēl nav bijuši Arvo Perta centrā, silts ieteikums atrast vienu mierīgu dienu, lai izpētītu šo spāņu arhitektu Fuensantas Njeto (Nieto) un Enrikes Sobehano (Sobejano) šedevru, pabūtu nama sirdī — grieķu stilā celtajā ekumēniskajā kapelā —, apskatītu Perta rokrakstu izstādi un uzbrauktu 32 metrus augstajā tornī, no kura redzams priežu meža galotņu klājs, Laheperes jūraslīcis un Arvo Perta centra jumta maģiskie piecstūri.

 (Teksts - Orests Silabriedis)